top of page
  • Foto van schrijverRico van der Tak

De Invloed van Fitness en Gezondheid op je Humeur en 5 Methoden om op te Vrolijken

Mentale gezondheid heeft de laatste jaren voor discussie en veel aandacht gezorgd. Ook het effect van de juiste, gezonde voeding en lichaamsbeweging is steeds populairder en onderzocht door de wetenschap.

In dit artikel duiken wij dieper in de impact en het effect van een gezonde leefstijl op je humeur en algehele mentale gezondheid.


De volgende onderwerpen worden in dit artikel behandelt:


Hangry | Personal Training Hilversum/’t Gooi | Thirteen Personal Coaching
De beste remedie voor een slecht humeur is een warm bad, een flinke hoeveelheid koolhydraten en ontspanning... Toch?

Voeding en je humeur


Mocht je ooit 'hangry' zijn geweest, oftewel slecht gehumeurd van de honger, dan weet je dat je voeding een impact heeft op je humeur.


Hoe zit het nou precies met het effect van de verschillende voedingsstoffen op je humeur? Hoe kan een tekort aan één of meerdere van deze voedingsstoffen zorgen voor een slechter humeur?

Naar mijn eigen ervaring met cliënten heb ik hen complete transformaties zien doorstaan van depressie en weinig energie hebben naar gevoel van energie, geluk en vitaliteit.

Aanpassingen in hun voedingsregime speelde hierbij een enorme rol door focus te leggen op het:

  • Eten van meer groenten;

  • Stoppen met eten van 'junkfood';

  • Minderen van alcoholconsumptie;

  • Eten van meer eiwitten.

Geheel afhankelijk van het individu en zijn of haar deficiënties, kan ook suppletie van verschillende voedingsstoffen een positieve impact hebben op je humeur.

Laten wij eens kijken naar de voedingsstoffen waarvan onderzoek heeft bepaalt dat zij een positieve impact hebben op je humeur:

 

Training, Beweging en je Humeur


Een lange tijd weten wij al dat endorfines onder anderen vrijkomen tijdens inspanning. Dit speelt uiteraard een positieve rol in hoe je je voelt, maar lichaamsbeweging heeft veel meer impact op hoe je je voelt en functioneert dan alleen het produceren van endorfines.


Lichaamsbeweging zorgt namelijk voor:

Beiden invloeden kunnen levens werkelijk veranderen. Als lichaamsbeweging de cognitie verbeterd en het humeur van personen met depressie verbetert, dan zouden wij kunnen concluderen dat lichaamsbeweging zorgt voor meer geluk en het vast kunnen houden van meer informatie.


Een eerste stap (letterlijk) zou kunnen zijn door te starten met een dagelijkse wandeling van 10-30 minuten. Klinkt 30 minuten als teveel? Werk dan langzaam je weg omhoog en begin bij 10 minuten.Wandelen | Personal Training Hilversum/’t Gooi | Thirteen Personal Coaching
Door 10 á 30 minuten per dag te wandelen benut je zowel de fysieke- als mentale gezondheidsvoordelen.

Slaap, Herstel en je Humeur


Wij worden constant gebombardeerd met het feit dat voldoende slaap essentieel is, maar toch zijn velen zich niet bewust van de gevolgen van een slaaptekort. Slaap is niet alleen van vitaal belang voor een optimaal functioneren, maar ook voor herstel en rust is voldoende slaap belangrijk.


Ook speelt slaap een enorme rol bij de productie van verschillende hormonen en de regulatie van je gewicht. Meer hierover kun je vinden in ons artikel hier.


Als je alle gezondheidsvoordelen van voldoende slaap samenvoegt, vraag je je oprecht af waarom niet iedereen meer moeite doet om zijn of haar slaap onder controle te krijgen.


Wil jij weten hoe je je slaap onder controle krijgt, wat de 3 grootste oorzaken van een slaaptekort zijn en hoe je deze kunt voorkomen en bestrijden? Lees dan hier meer in ons artikel over de 3 grootste oorzaken van jouw slaaptekort.


Tot slot


Als je het nog niet wist, dan weet je het nu...

"Een ongezonde leefstijl en onbeheerde stress kan enorm belastend zijn voor je lichaam, humeur en cognitieve vaardigheden."

Slaap, hersteltechnieken, de juiste voeding en lichaamsbeweging spelen allemaal een belangrijke rol bij het optimaal functioneren en presteren. Nu jij je hiervan bewust bent is actie ondernemen het enige dat nog vereist is.

Comments


READY TO JOIN US?

Neem contact op en plan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek.

bottom of page