top of page
  • Foto van schrijverRico van der Tak

Fitness: Het Medicijn Naar Een Gelukkig Leven

Leef jij met veel stress? Leef jij een stressvol, overweldigend leven? Hoe leef je nou een zinvoller, geweldiger, maar ook fitter en gezonder leven leven?

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe vaak ik deze vraag in deze vorm of een andere indirecte vorm krijg.


Wat ik je wél kan vertellen is dat ik deze vraag alleen maar vaker krijg en langs zie komen sinds de pandemie in 2020. De pandemie heeft de wereld veranderd op een manier waar de samenleving zich nog heftiger losgekoppeld en onzeker voelt dan voorheen.


Personal Trainer Rico van der Tak, Thirteen Personal Coaching, Personal Training Hilversum

Heb je ooit gehoord van de FUD-Factor? FUD staat voor Fear, Uncertainty en Doubt. Oftewel: angst, onzekerheid en twijfel. Wanneer je angstig, onzeker en twijfelachtig bent, dan neig je overweldigd te raken. Wanneer jij je overweldigd begint te voelen, begin je angstig te worden. Als gevolg van deze angstige gevoelens raken velen in een depressie of raak je ongerust. Voordat je het weet vraag jij je af hoe de rest van dag, weken, jaren en de rest van je leven gaat verlopen. Je verlangt namelijk maar één ding en dat is zekerheid. Je wilt weten wat er in de toekomst gebeurt en wat de consequenties van je daden zijn. Het liefst wist je het gisteren al.


Je zit vast in deze hamsterwiel van continu terugkerende vragen als: “hoe zal het aflopen als ik…?” “Ga ik het goed doen als…?” “Doe ik het allemaal wel juist?” Etcetera, etcetera.


Dit effect neemt alleen maar af zodra je minder angstig, twijfelachtig en onzeker bent.

"Vandaag de dag is ieder zijn of haar angst, onzekerheid en twijfel hoger dan dat deze ooit geweest is."

Voor mij is het dan ook logisch waarom mensen onderling vaker met elkaar contact op zouden moeten nemen om hun emoties met elkaar te delen. Bel je beste vriend of vriendin op en uit je gevoelens. “Ik ben bang, ik ben overweldigd, ik heb paniekaanvallen, het wordt mij allemaal even teveel.”


Doe dit en doe dit vaak en voorkom dat je eindigt met een joint in je hand of dat je een alcoholist wordt. Of dat je jezelf verliest in continue eetbuien.


Ik snap dat dit manieren zijn waarop velen proberen te ontsnappen van de realiteit, maar je plakt hiermee alleen maar de pleister op de wond. Echter, is de realiteit is dat drugs, je volproppen met voedsel of het misbruiken van alcohol niets veranderd aan je huidige situatie. Als jij je huidige situatie écht wilt veranderen, dan kan en moet je er iets aan doen.


Wanneer ik dan ook hoor en zie dat er zoveel mensen zijn die niet lekker in hun vel zitten, een leven leiden waar zij geen voldoening uit halen en vastzitten en deze negatieve spiraal, dan begin ik mij echt af te vragen wat nodig is om wél een geweldig leven te leiden.


Ik begon dus na te denken waarom ik en vele anderen wél een geweldig leven leiden. Onze hersenen werken anders. Onze hersenen werken op een manier waar er in oplossingen wordt gedacht. Oplossing denkend met een eindresultaat in gedachten.


Je bent bang, onzeker, angstig en overweldigd, maar ondanks alles doe je wat je wilt doen. Je visualiseert het leven voor je dat je verlangt en vraagt jezelf af wat het einddoel is. Wat is het resultaat en wat is daarvoor nodig? Wat is er nodig om een geweldig leven te hebben? Je wilt een goed leven hebben - een leven dat voldoening geeft.


Ik snap het. Ik snap het écht. Als jij er echt over nadenkt wanneer iemand gelukkig en succesvol is, dan komt hierbij kijken dat diegene waarschijnlijk geen hoge niveaus van angst, overweldiging, stress en depressie ervaart.


Het ongelukkige is dat volgens studie dat afgenomen is in de periode na de pandemie, wij als bevolking minder gelukkig zijn. Wanneer je depressief en angstig bent, dan heb je niet het gevoel dat je een pad hebt om te bewandelen. Je hebt niet het gevoel dat je de controle hebt over de uitkomst. Je bevindt je in een donker gat en je moet hieruit zien te komen.


Je kan uit dit donkere gat komen door je relatie weer aandacht te geven, een gevoel van betekenis op te wekken, weer wat geld te gaan verdienen en je geldproblemen op te lossen. Het probleem is alleen dat deze kleinere vormen van voldoening je alleen maar afleiden van je definitieve doel. Jouw ultieme doel. Napoleon Hill verwoordde het mooi in zijn boek “The Devil” waarin hij zei dat je definitief moet zijn in het stellen van je doel. Doelgerichtheid is focus en actie. Focus en actie gericht op datgeen wat jij verlangt.

Wat je ook verlangt in het leven, wordt veroorzaakt door je mentaliteit en de tijd en energie die je erin stopt, gebaseerd op je mentaliteit. Je bent wat je doet en je kunt niets doen zonder eerst na te denken.


"De gedachte komt eerst, dan komt de actie. Zodra een actie gebaseerd is op een bepaalde mindset en doel, begint het leven zichzelf vorm te geven of wordt het het effect van jouw mindset en acties die jij onderneemt."

Wanneer je deze stressgevoelens hebt, overweldigd, angstig en depressief bent en benieuwd bent wanneer het allemaal weer weggaat...


Wat als ik je vertel dat er iets beter is dan afleiding als overmaat aan drugs, alcohol en ongezond voedsel? Een medicijn dat wanneer je het gebruikt, jou een groter gevoel van vervulling kan geven?


Niet alleen meer vervulling, maar ook meer betekenis. Wat als ik je vertelde dat ditzelfde medicijn ervoor zorgt dat je meer geld kunt verdienen, dingen vanuit een uitgezoomde lens kan bekijken. Een medicijn dat je succesvoller en gelukkiger maakt? Je relaties en levenservaring verbeterd? Zou je niet ongelofelijk nieuwsgierig zijn naar wat dit medicijn is en zou je datzelfde medicijn niet willen gebruiken? Wat als ik je vertel dat het allermooiste van dit medicijn is dat er geen negatieve bijwerkingen zijn en onbeperkt gebruikt kan worden om jezelf een beter leven te geven.


Dit medicijn is de poort tot een geweldig leven en dat geweldige leven is toch wat iedereen verlangt?

Hoe jij dit geweldige leven kunt leiden en welk medicijn jij kunt gebruiken om een geweldig leven te hebben is waar ik het in dit artikel met jou over wil hebben. Ik wil jou de blauwdruk geven en je vertellen hoe je deze blauwdruk uit kunt voeren, maar daarvoor is het wel van belang dat je stopt met het gebruiken en misbruiken van alcohol, ongezond voedsel en drugs.


Als je dit niet doet, dan zal je een middelmatig en ongelukkig leven leiden. Een leven onderdompelt in angst, stress en depressie. Dat is de realiteit. Als jij je wilt verbinden aan de blauwdruk die ik je wil geven en ook daadwerkelijk actie onderneemt, dan wil ik je nu vertellen wat het medicijn naar een gelukkiger, succesvoller en voldaner leven is. Ik geloof er écht in dat het medicijn en antwoord op dit alles fitness is.


Ik wil je nu vertellen dat als jouw leven waardeloos is... Als jouw relatie aan een einde is… Als je onderzekerheid hebt... In de vorm van geld of geluk en je ervaart een bepaald niveau van angst en stress over de uitkomst van je leven.


Er spelen veel omstandigheden in je leven die je niet kunt beheersen. Je hebt dus geen controle over de uitkomst van deze omstandigheden. Er is een gebrek aan controle. Als je de controle wilt hebben over de dingen die er werkelijk toe doen in je leven, dan is fitness het antwoord.


Al die andere dingen waar je geen controle over hebt; je collega’s, je kinderen, je echtgenoot, de economie - je hebt geen controle over de huidige inflatie. Je kunt al deze factoren niet controleren en tóch maak jij je er druk om. Je maakt je druk over de dingen die je niet kunt controleren. Toch blijf je piekeren en doe je van alles en nog wat om je eigen emoties uit de hand te laten lopen om nog meer stress te veroorzaken.

"Het enige wat je kunt doen is hetgeen dat je momenteel weigert om te doen: dat ene ding dat jou verbindt aan het veranderen van jouw huidige situatie en dat is fitness."

Ik wil jou vertellen waarom ik er heilig in geloof dat fitness hét medicijn is om een hogere en betere versie van jezelf te worden...


Fitness is dé poort naar een succesvollere versie van jezelf. Fitness is dé poort naar het hebben van een betere relatie met je partner. Fitness is dé poort naar het zijn van een betere ouder. Fitness is dé poort die ervoor zorgt dat jij de stap zet om de sprong te maken binnen jouw onderneming. Fitness geeft jou de moed die je nodig hebt om te kunnen doen wat nodig is en de risico’s en de stappen te nemen die je moet maken om te kunnen groeien.


Fitness is dé manier en ik wil hierin met jou meedenken... Denk eens mee en vraag jezelf af: “Hoeveel mensen zijn er op de planeet bereid om elke dag wakker te worden en naar de sportschool te gaan?”

Hoeveel mensen zetten zichzelf continu, consistent elke dag met constante tegenspoed - zonder direct resultaat, door weer en wind in de sportschool? Ik zou durven zeggen dat waarschijnlijk minder dan 5% van de mensen bereid is om dit te doen.


Of je nu hardloopt, fietst of naar de sportschool gaat… Je zult nooit direct resultaat zien. Wat zo mooi aan fitness is, is dat het jou leert je tevreden en bevredigd te zijn met vertraagd resultaat. Na verloop van tijd krijg je de resultaten pas die je wilt. Echter, en dit weet jij ook, heeft de maatschappij ons zodanig geconditioneerd dat wij onmiddellijke bevrediging en dus resultaat verwachten.


Als jij bereid bent om deze onmiddellijke bevrediging uit te stellen en consequent naar de sportschool te gaan - keer op keer en weer opnieuw zonder onmiddellijk resultaat te zien, wetende dat het weken, maanden en soms wel jaren kan duren voordat je resultaat ziet, dan bouw jij een niet te verwoesten mindset om een gelukkig leven te leiden.


Fitness stelt jou in staat om met terugwerkende kracht jouw houding en postuur te verbeteren en je cholesterol en diabetes en positief te veranderen. Fitness voelt als een magisch medicijn om te nemen.

Zodra jij het type persoon bent dat elke dag wakker wordt en hoe dan ook ervoor zorgt dat je naar de sportschool gaat zonder de resultaten van gisteren te zien, dan creëer je een ongelofelijke mindset en discipline.


Je gaat naar de sportschool ongeacht het feit dat je niet goed geslapen hebt, met een slecht humeur wakker geworden bent of het slecht weer is buiten. Jij bent in staat om onmiddellijke bevrediging uit te stellen en ondanks als die dingen tóch naar de sportschool te gaan en een ongekend niveau van discipline op te bouwen.


Wij weten nu dus dat als wij wat willen, wij onmiddellijke bevrediging uit moeten stellen, maar ook de wetenschap heeft keer op keer bewezen dat als je aan het sporten bent (of dat in de sportschool is, of tijdens het hardlopen of fietsen) als je actief bent en je doet het constant dan produceert je lichaam twee heel belangrijke gelukshormonen: endorfine en dopamine.


Je verlangt niet naar drugs of andere dopamine stimulerende middelen. Opeens krijg je de beste kwaliteit dopamine, omdat het van je lichaamseigen productie komt. Het mooie is dat wanneer je deze spike van dopamine en endorfine ervaart, je je opeens niet meer angstig of depressief voelt.

Als je dus in staat bent om bevrediging uit te stellen en bereid bent om consequent, gedisciplineerd door te zetten, dan produceert jouw lichaam meer van deze gelukshormonen. Dezelfde hormonen die jou de ideeën, hoop en enthousiasme in je leven te bieden. Waarom zou je dat niet doen?


Daarom blijf ik het herhalen: fitness is hét medicijn tot geluk, want als je consequent aan fitness doet, dan krijg je de resultaten die je verlangt - binnen en buiten de sportschool.


Wanneer jij traint in de sportschool, hardloopt, zwemt of wat je activiteit ook is, en je doet het voorbij het niveau van uitputting - wanneer het begint te branden - en je gaat nog steeds door, dan leert dat jou standvastigheid. Dezelfde standvastigheid die nodig is tijdens het handhaven van je sociale leven en werk.


Totdat je de uitkomst kunt creëren die je wilt, zal je tijdens je pad daarnaartoe veel problemen op moeten lossen, obstakels moeten overwinnen en moeten strijden tegen concurrentie en recessie.


Je wilt dus dezelfde eigenschappen en vaardigheden die je tijdens fitness gebruikt, gebruiken bij het managen van deze obstakels. Het managen van deze obstakels en het oplossen van je problemen doe je door actie te ondernemen.


"Fitness is dé poort naar geluk, omdat naast het produceren van endorfine en dopamine, leert het je uitgestelde bevrediging, discipline, zelfstandigheid en consistentie. Boven alles leert fitness jou in het resultaat te geloven dat op lang termijn naar je toekomt."

Dit zijn dezelfde eigenschappen en vaardigheden die je nodig hebt voor een relatie om te floreren, om een bedrijf te laten floreren en om je ideeën tot werkelijkheid te maken.


Het is alleen zo jammer, want zo vaak stoppen mensen in het leven halverwege of beginnen zij er überhaupt niet aan. Neem getrouwde koppels als voorbeeld. Nog steeds staat de zin “tot de dood ons scheidt” in de huwelijksgeloften, maar wie neemt dit tegenwoordig nou nog serieus?


Steeds meer getrouwde koppels scheiden en zonder er al teveel op in te gaan, ben ik van mening dat velen stoppen vanwege dezelfde reden als dat zij stopten met hun scholing of hun bedrijf.


Resultaat vereist veel werk en velen zijn simpelweg niet bereid om te doen wat er nodig is om resultaat te manifesteren. Het is zó makkelijk om er maar mee te stoppen en het op te geven, maar als jij je weet te concentreren op je fitness en als jij fitness kunt zien als hét medicijn naar een gelukkig leven, dan is dat wat je zult krijgen.


Doe je het lang genoeg, consequent, je eet goed, je traint goed en je neemt je supplementen en je gaat zelfs met tegenzin, of het nou té koud of té warm is, als je pijn hebt of wanneer je niet goed geslapen hebt naar de sportschool, dan neem je dezelfde mentaliteit en houding mee naar het transformeren van je geest en lichaam en pas je het toe op je relaties.


De weerstand die je ervaart is net alsof je de gewichten in de sportschool aan het verplaatsen bent. Net zoals je niet stopte met rennen toen je pijn had… Net zoals toen je niet stopte met zwemmen wanneer het melkzuur opgebouwd in je lichaam zat. Jij ging door wanneer het moeilijk was.


Jij gooide niet de handdoek in de ring in tegenspoed en ongemak, maar in plaats daarvan ging je door met hetgeen waar jij mee bezig was met het eindresultaat in gedachten. Gooi jij die handdoek wel in de ring, dan zal je waarschijnlijk voor altijd in strijd met je problemen blijven.


Ga jij door, ben je gedisciplineerd en heb je een standvastige houding? Denk dan na over wat je ontwikkeld hebt en denk na over de wilskracht die je nodig hebt om fit te worden. Wij weten allebei dat je naar de sportschool kunt gaan voor een uurtje per dag, maar dit zorgt niet voor de resultaten die je verlangt.


Het punt is alleen dat je er ook goed uit wilt zien. Je wilt jezelf weer in de spiegel aan kunnen kijken en het resultaat kunnen zien waar je zo hard voor gewerkt hebt in de sportschool. Dag in en dag uit. Het is van belang dat jij de andere 23 uur buiten de sportschool goed doet, want anders behaal je niet het resultaat dat je verlangt.


Je zult moeten oefenen, plannen en voorbereiden. Dit creëert wilskracht. De wilskracht om nee te zeggen. Nee zeggen tegen de voedingsmiddelen die slecht voor je zijn. De wilskracht om mee uit te gaan met vrienden, maar tóch de juiste gezonde beslissingen te nemen. De wilskracht om de gezondste optie te kiezen op het menu wanneer je uiteten gaat.


"Diezelfde planning, wilskracht en voorbereiding is ironisch genoeg hetzelfde wat ervoor zorgt dat jij floreert in jouw relatie, bedrijf en leven."

Dus nogmaals, wanneer ik zeg dat fitness hét medicijn naar geluk is, dan heb ik het over de vaardigheden die je ontwikkelt en nodig hebt om de controle te nemen over de rest van je leven.


Wanneer jij goed wordt in het beheersen van je lichaam door spiermassa op te bouwen, je uithoudingsvermogen te verbeteren, vetmassa te verbranden, goed en gezond te eten en de discipline op te bouwen op een hoog niveau, dan zal je consistent worden in het behalen van resultaat dat er écht toe doet.


Het ontwikkelen van een gezond lichaam is de eerste domino steen die valt en is dé poort die jou openstelt tot positieve verandering in de rest van jouw leven.


Dus vergis je niet…


Fitness is dé poort tot de betere versie van jezelf - een gelukkig, geweldig leven waar je kunt ontdoen van angst, stress, overweldiging en depressie. Dit, omdat je een leven leeft dat niet alsmaar opereert vanuit emotie. Je leeft nu een leven dat opereert vanuit discipline, wilskracht, consistentie en standvastigheid.


Wat je dan zult ondervinden is dat je beter resultaat creëert. Beter resultaat in je leven. Dus als er iets is dat ik je nu mee zou willen geven om te doen dat is het om vandaag al te beginnen of consistent te worden met het bewandelen van je fitness reis.


Zodra het dominosteen van het ontwikkelen van een gezonder, fitter lichaam eenmaal gevallen is, dan zullen de andere dominostenen die samen een gelukkig leven representeren deze achtervolgen en zal jij een leven creëren dat je verlangt.

READY TO JOIN US?

Neem contact op en plan vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek.

bottom of page